Breadcrumbs

Ik lag vannacht heel lekker in mijn bedje te slapen en droomde mijn zoete dromen zoals elke nacht tot ik wakker schrok van gestommel. Ik luisterde goed en het lawaai leek van boven te komen. Ik keek naast me en zag dat Wim niet wakker was geworden van het lawaai. Je kunt een kanon naast hem afschieten en dan wordt mijnheer nog niet wakker. Ik besloot dus maar op onderzoek te gaan. Voorzichtig en stilletjes liep ik de trap op en opende het zolderraam. En plotseling stond ik oog in oog met een donkere man. Ik zocht me het apezuur en ook hij had de schrik behoorlijk op zijn gezicht staan. Toen ik weer tot mijn positieven kwam viel mij iets op aan deze inbreker, hij droeg wel heel opvallende kleding: een knalgeel jasje met franjes, pofbroek en een pet met veer. Verhip, het was de eerste zwarte Piet. Wat doet die nu op mijn dak? Sinterklaas is nog niet eens in het land! De Zwarte Piet was ondertussen bijna een Witte Piet geworden van de schrik en de kou en hij stond te rillen als een bang juffershondje.

Omdat ik bang was dat hij van het dak zou vallen, nodigde ik hem uit om binnen te komen voor een warm kopje chocolademelk. Dat liet Piet zich niet twee keer zeggen en zo zaten we 10 minuten later in de huiskamer aan een lekker warme kop chocolademelk. Natuurlijk was mijn eerste vraag aan hem wat hij zo vroeg in het jaar op mijn dak deed? Het bleek dat ik een test-piet op het dak heb. Deze Pieten komen in de weken voor Sinterklaas aan zijn reis begint naar Nederland om te testen of de daken nog wel sterk genoeg zijn om de Sint met zijn schimmel te dragen. Af en toe stampte hij hard op het dak om te testen en daar was ik wakker van geworden. De test-piet was best in zijn sas met zijn baan. Vanwege het nachtelijke werk kreeg hij al snel een toeslag van 50%, dat was al zeker 5 chocoladeletters en 12 suikerpaardjes meer in de maand en dan had hij het nog niet eens over de gevarentoeslag. Ja, Pietjes hebben het nog niet zo slecht.

Natuurlijk was ik ook benieuwd hoe het met Sinterklaas was. Het ging heel goed met de Sint volgens de Piet. Afgelopen zomer is zijn huis in Spanje gerenoveerd. Dat was ondertussen al een paar honderd jaar oud en hoognodig aan een opknapbeurt toe. En toegegeven, de Casa de Sinterklaas ziet er weer prachtig uit. Van buiten een likkie verf en van binnen ook een grondige metamorfose De Sint was weer danig in zijn nopjes. Hij had de smaak der vernieuwing flink te pakken. Hij zat er zelfs aan te denken om een botoxbehandeling te nemen en zijn duizenden rimpels glad te strijken, ook een haarkleurspoeling was een serieuze optie. Maar wie zou hem dan nog herkennen als hij met de stoomboot Nederland in zou varen. Men zou denken dat er weer een boot vol met illegalen het land in probeerde te komen. Nee, de Sint moest herkenbaar blijven. Dus besloot de Sint aan de lijn te gaan. Omdat hij in de jaren ’60 is blijven hangen werd het een sherry-dieet. De halve zomer had de Sint de grootste lol en viel maar liefst 5 kilo af. Toen een van de Pietjes “Patty’s Fort” had gezien, stelde hij de Sint voor om ook zo’n klysma kuur te ondergaan. De Sint verschoot van kleur en zei kordaat dat hij geen slang in zijn reet wenste. Slecht idee dus!

 

Ondertussen is de Sint en zijn Pieten druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de grote reis naar Nederland. Gelukkig hoeven ze dit jaar niet zo veel cadeautjes in te pakken want ook de Sint heeft last van een tegenvallende e-co-no-mie (duur woord) en minder centjes in zijn portemonnee. De test-Piet had zijn chocomelk op en maakte aanstalten om weer aan het werk te gaan. “Doe de groeten aan de Sint” vroeg ik hem “en zeg maar dat ik ondanks mij kerstkoorts ook de Sint een warm hart toedraag”. De Piet nam hartelijk afscheid en klom het dak weer op. “Ik doe wel even zachtjes aan” zei hij nog en hij ging op in de duisternis van de nacht. En ik, ik dook mijn bed weer in naast Wim die niks had gemerkt en en later droomde ik weer fijn mijn zoete dromen.

TPL_BACKTOTOP