Stilstand is achteruitgang. Dat is een motto die een waarheid als een koe is. Kijk alleen maar wat voor uitvindingen de afgelopen eeuw zijn gedaan. De weinige oudjes die meer dan 100 jaar oud zijn hebben veel meegemaakt. Twee wereldoorlogen, het vliegtuig, de auto, televisie, telefoon, radio, computers, magnetron, platenspeler, computerspelletjes en ga zo maar door. Ja, de techniek gaat heel snel en voor sommige mensen is het niet meer bij te houden. Afstandsbedieningen met duizenden knopjes, en allerlei exotische apparaten. Maar het hoeft niet alleen technisch. Ook op het culinaire gebied zijn de laatste jaren veel dingen veranderd. In mijn prille jeugd was er niet zo veel variaties. Alleen de traditionele groenten waren voor handen: de kool, bonen, biet of ui. Echte Hollandse kost. Tegenwoordig liggen de winkels vol met groenten en fruit die je een dikke dertig jaar geleden nog niet in de winkels zag. Door kruisbestuiving, teelt of import zijn er veel groente en fruit bij gekomen. Wat te denken van: broccoli, paksoi, kiwi, nectarines, stervrucht, paprika’s in alle kleuren van de regenboog en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar hoe vaak worden deze exotische groenten gegeten? Het spreekwoord is “Wat de boer niet kent dat eet hij niet”. Geldt dat ook voor jullie? Of wagen jullie je wel aan nieuwe groenten en fruit? En zo ja, wat vindt jij lekker?
Nieuwe oogst
- Gegevens
- Geschreven door: Jef