Nederland, gefeliciteerd met de tweede hittegolf van deze zomer. Vanmorgen was de tweede hittegolf in korte tijd een feit. Een gebeurtenis die sinds 1948 niet meer is voorgekomen. Ondertussen heeft de warmte in Nijmegen zijn eerste slachtoffers geëist. Tijdens de vierdaagse van Nijmegen die gisteren gestart is, hebben twee mensen het niet na kunnen vertellen, zijn er zo’n 300 mensen onwel geworden en liggen er nog een aantal mensen in het ziekenhuis. Dit resulteerde in het annuleren van de lange loop.

Maar ook de boeren klagen steen en been, door het warmte weer en de droogte dreigt een groot deel van de oogst verloren te gaan. Ook het natuurlijkschoon moet er aan geloven. Door het warme en droge weer is de kans op bosbranden levensgroot. In Drente is er gisterenavond dan ook al 4 hectare bos en heide in rook opgegaan. Iedereen ligt in de tuin of aan het water, behalve de mopperende werkers die steen en been klagen dat ze gebakken worden in overvolle treinen en slecht geventileerde kantoren. Maar ook de laatste groep scholieren hebben het niet makkelijk, van leren komt weinig meer en de meeste hebben tropenrooster gekregen of spelen op het schoolplein met waterslangen etc.

Nederland gaat op dit moment gebukt onder extreme warmte, temperaturen waarvan ik de afgelopen jaren schrok als ik ze voorbij zag komen op de weerkaart van het journaal en voorbestemd leken aan de binnenlanden van Spanje etc. Maar voor die tropische temperaturen hoef je het buitenland niet meer op te zoeken, je wordt op je wenken bedient in eigen land.

35 graden celcius in Nederland! Een vloek of een zegen? Zeg het maar…

Joomla templates by a4joomla