Als iemand mij zou vragen wat wat mijn favoriete kleur is, krijgen ze alle kleuren te horen behalve oranje. Ik ben momenteel namelijk een beetje oranje-moe. De afgelopen weken worden we al geterroriseerd door het WKvoetbal. Mensen worden gewoon gehersenspoeld om vooral maar mee te doen met de oranje-voetbalgekte. Die indoctrinatie begint al als kind. Hoe trots staan al die vaders rond het voetbalveld om hun kotertjes aan te sporen om vooral de tegenstanders in te maken. Hoor ze eens vloeken en tieren als het niet gaat zoals ze willen. En hoe mooi is die sport als er weer een scheids door een woedende vader op zijn bek wordt getimmerd. Voetbal verbroedert toch? Ja, ammehoela!!! En zo wordt de liefde voor het voetbal van vader op zoon overgebracht. Maar door de jaren heen veranderd het van actief voetbal spelen naar het passief hangen voor de buis. Onderuit gezakt met aan de ene kant een sixpack bier en aan de andere een zak chips kijken ze hoe 22 volwassen mannen achter een balletje aan rennen. Nee, zoals je waarschijnlijk begrepen hebt, heb ik weinig met voetbal op. Door een overdosis aan sport kijken voor mijn zwaarverslaafde vader, krijg ik al moordneigingen als ik de tune van Studio Sport hoor. Maar we leven in een vrij land en iedereen mag doen wat hij wil, en dus ook voetbal kijken.

Het wordt alleen vervelend als zo’n evenement commercieel wordt uitgemolken door ondernemers die er ook een graantje van mee willenpikken. Dit zorgt voor een enorme overkill aan voetbal en oranjeproducten. Je kan geen winkel inlopen, krant openslaan of TV/radio aanzetten zonder beladen te worden met het WK Voetbal: Oranje ijsjes, bitterballen, popcorn, koeken, oranjeburgers, chips, frisdrank en zo kan ik nog wel een half uur doorgaan. Werkelijk ieder bedrijf levert zijn eigen bijdrage. Het toppunt is toch wel BCC die een waar WKVoetbal-pakket hebben samengesteld. Een frituur voor je hapjes, biertender voor het zuipen, een voetmassage-apparaat want van al dat kijken krijg je natuurlijkvermoeide voeten (of zal het zijn van het lopen naar de toilet om de bier en bitterballen weer te lozen). En als klap op de vuurpijl zit in het pakketnatuurlijk ook een LCD-scherm want je wil het voetbal toch zien in de best mogelijke kwaliteit. Prijs? Slechts een luttele 2000 euro!!! Oh, heb je het niet? Geen probleem want daar hebben we altijd nog Leen van Frisia en de andere leningbedrijfjes van de DSB-bank. Leen gewoon voor zo’n prachtig platte scherm. Wat geeft het als je nog dieper in de shit komt, als je het WK voetbal maar in de beste kwaliteit kan zien. Het liefste ook nog in HD-kwaliteit van de digitale TV-aanbieders, die grof adverteren maar uiteindelijk niet op tijd kunnen leveren. En natuurlijk zijn daar ook nog eens de artiesten die ook hun steentje willen bijdragen, met weer een afgrijselijk WK-lied waar de katten geen brood van lusten, met als toppunt Ali B. die zich er helemaal makkelijk van af maakt door een beetje te rappen door een oude plaat van Andre Hazes heen. Makkelijk scoren heet dat.

En ondertussen slikt het publiek het allemaal als zoete koek. Getooid met oranjepruik, schmink, leeuwenhose en oranje Hitler-snorretje zitten ze zo allemaal voor de buis, snoepend van de oranje kroketten en bier uit de biertender, terwijl in hun tuin de oranje vlaggetjes wapperen. Voetbal kan leuk zijn, maar je kunt ook overdrijven. Stiekem hoop ik dat Nederland er heel snel uit ligt en dat de detailhandel met een enorme overschot oranje-troep blijft zitten, dan hebben we daar bij de volgende WK geen last meer van.

Joomla templates by a4joomla